17.6.08

MORAL EN LA HAMADA

por Salvador Pallarès-Garí
[ver traduccion al castellano]
El Sr. Bernabé López, catedràtic de la UAM, afirma, en un article homònim, publicat en EL PAÍS, que el vertader nucli del problema del Sàhara Occidental rau en la moralitat, o no, d’acceptar que una altra generació de xiquets sahrauís haja de créixer als campaments, tot fent-se ressò de la qüestió plantejada pel Sr. Peter Van Walsum, el representant del SG de l’ONU, mitjancer entre les parts, en el conflicte que enfronta al Marroc, ocupant il·legal del Sàhara Occidental, i el POLISARIO, representant legítim del poble sahrauí. Les dues qualificacions anteriors són de la mateixa ONU.
El Sr. López reparteix la responsabilitat moral entre ambdues parts. En un exercici d’equidistància, d’equilibrisme, perillós, hipòcrita. De catorze línies del seu paràgraf d’equilibri, en dedica dues (2) a la responsabilitat del govern del Marroc, les altres dotze (12) són per a carregar la responsabilitat a les ONGs, entitas locals, o als governs que recolzen, reconeixen la RASD.
El Sr. Van Walsum no vol ser còmplice de la farsa de les rondes de negociacions que no condueixen a res. Negociacions, recordem-ho, que ens van ser venudes pel Govern del Sr. Rodríguez Zapatero, per boca del seu ministre Moratinos Cuyaubé, com la panacea per a la solució del problema.
Per què calen més rondes, si ja hi ha hagut d’altres rondes de negociacions, que es van cloure amb l’acord d’establir un cens per al referèndum, la primera; i d’establir una autonomia transitòria, al cap de la qual caldria celebrar un referèndum on podrien votar tots els residents al Sàhara Occidental des de 1992. Acords que el Marroc va firmar i que, després, es va negar a assumir.
El Sr. López afirma que la raó jurídica està del costat del POLISARIO. Estem d’acord. Però, llavors, quina raó està del costat marroquí? La de la força? la dels fets consumats? La realista?
La postura de la defensa del referèndum és “irrealista”? Això és gràcies a la postura “realista” dels governs del Regne d’Espanya i del Regne del Marroc.
Ara la postura realista és la de convèncer el POLISARIO que canvie d’estratègia. (I, per què no al Marroc?). Que negocie una autonomia seriosa i amb garanties. (I, qui en serà garant? ¿La mateixa ONU que ha demostrat la seua incapacitat per fer respectar la legalitat internacional?).
Bernabé López afirma que l’estatut d’autonomia oferit pel Marroc “és antinòmic (incompatible) amb el sistema polític actual” i que l’autonomia per al Sàhara duria democràcia al Marroc. Per què no, doncs, convèncer el Marroc perquè es democratitze i, després, oferisca una autonomia? En el suposat que els sahrauís accedissen, finalment, a la solució de l’autonomia, no seria millor, encaixar-la en un estat democràtic?
El catedràtic de la UAM, subscriu la proposta de Van Walsun d’“experimentar temporalment l’opció d’una autonomia sense independència”. Aquesta proposta cau pel seu peso. És que aquesta possibilitat no era ja en el Plan Baker? No va ser el Marroc qui s’hi va negar?
L’article conclou amb l’afirmació que el Front POLISARIO és l’únic que té la possibilitat de forçar el canvi democràtic al Marroc. Fins ací podríem arribar! Els sahrauís dels territoris ocupats estan pagant amb desaparicions, tortures, segrests i assassinats les peticions de democràcia al Sàhara.
Per acabar, vejam on podria haver-hi una solució per al Marroc: la renda per capita marroquina és de 3.800 dòlars. El manteniment de l’ocupació del Sàhara li ha costat, al Regne marroquí 95.000 milions de dòlars. Als que cal afegir 25.000 milions de dòlars en despesa “civil”. Sense aquestes despeses, la renda per capita marroquina podria ser de 8.000 dòlars. Molts marroquins no haurien de fugir del seu país per motius econòmics.
La solució per al Sàhara està en el Referèndum, en la independència, en la llibertat.
En la Hamada, i en les famílies que acullen els xiquets sahrauís, cada estiu, hi ha molta moral. La moral de la raó.

Salvador Pallarès-Garí
17.06.08

--------------
Esto texto esprime la opinion del autor y no de los moderadores del foro.
Ce texte exprime l'opinion de l'auteur et n'engage pas les modérateurs du forum.
This text expresses the opinion of the author and not of the moderators of the forum.
Share/Bookmark

No hay comentarios: