16.11.09

Moratinos i el Sàhara (una vegada més)

por Salvador Pallarès-Garí

El Marroc li l’ha tornada a jugar a l’amic socialista. Li ha enviat un regal enverinat per celebrar el 34 aniversari de la traïció dels Acords Tripartits de Madrid. Uns acords en què un govern de la dictadura franquista va vendre el Sàhara Occidental, colònia espanyola, al Marroc i a Mauritània. Una decisió d’un govern de la dictadura que cap govern de la democràcia espanyola no ha rectificat.
Les autoritats d’ocupació marroquines han expulsat del territori ocupat la Sra. Aminetu Haidar. Al mateix aeroport d’El Aaiun li han retirat el passaport i l’han embarcada en un avió cap a Lanzarote. El govern espanyol no podia fer una altra cosa que acceptar la seua entrada (irregular des del punt de vista administratiu) a Espanya.
La Sra. Haidar, lògicament, vol tornar a sa casa. Això obligarà, en cas que els marroquins la deixen tornar a entrar, a les autoritats de la frontera espanyola, a deixar-la eixir sense passaport! Tot un embolic.
És com el mentider que, per tapar la primera mentida, es veu obligat a anar embolicant la troca. Fins que arriba un moment que no és suportable.
La decisió de no deixar entrar la Sra. Haidar a Espanya hauria estat molt delicada, on l’enviaven? Sense passaport? Fora de l’espai Schengen? Tornar-la a l’amic marroquí no era possible. Deixar-la en l’espai internacional de l’aeroport? Això hauria estat durament criticat, òbviament. I no és una solució. El govern del Marroc aprofitaria per allargassar el conflicte.
Ara veurem què fa el cap de la diplomàcia del Regne d’Espanya. Si no tenia prou amb tots els marrons que té a sobre de la taula. El Marroc li’n ofereix més.

Això passa per portar una política nefasta en el tema del Sàhara. Això passa per jugar amb foc, per fer-li el joc, per acceptar la decisió de dos governs dictatorials, el marroquí, i el franquista que va signar els Acords de Madrid. I qui juga amb foc...

La solució és ben senzilla, per acabar amb aquest problema, el del doble joc, el de tindre manifestants significats, i de base, del partit en una manifestació, la del 14 de novembre, a Madrid, que crida “Marruecos culpable, Espanya responsable”! Només cal ser honestos i permetre que el poble sahrauí decidisca en un referèndum lliure i transparent, què vol per al seu futur.

Salvador Pallarès-Garí
15.11.09

--------------
Este texto expresa la opinion del autor y no de los moderadores del foro.

Share/Bookmark